KFI_16-1-2017-0377

Kedvezményezett neve: IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft.

Projekt címe: Intenzifikált mikrobiológiai lebontás és analitikai módszerek fejlesztése szennyezett területek kármentesítéséhez

Megvalósítási helyszín: Budapest

Szerződött támogatás összege: 131.388.226 Ft

Támogatás mértéke: 62,60 %

Projekt kezdete: 2018.07.01

A projekt befejezési dátuma: 2020.06.30.

Projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0377

A projekt tartalmának bemutatása:

Az intenzív ipari területhasználatok következtében elszennyeződött talajok és felszín alatti vizek súlyosan veszélyeztethetik távlati ivóvízbázisainkat, valamint csökkentik a jövőbeli területhasznosítási lehetőségeket. A szennyezett területek kármentesítésének hatékony módszere az intenzifikált mikrobiológiai lebontás (bioremediáció), mely során a területen természetesen kialakult mikroorganizmus-közösség segítségével bontjuk le a szennyezőanyagokat. A mikroorganizmusok életkörülményeinek ismerete, és azok befolyásolása meghatározza a lebontás sikerességét és időtartamát, ezért a lebomlás geokémiai paramétereinek, valamint a szennyeződés csökkenésének nyomon követése elengedhetetlen fontosságú a sikeres kármentesítéshez.

A kutatás során kidolgozásra kerül egy olyan precíz, jól nyomon követhető mikróbiológiai szennyezőanyag lebontási módszer, melynek köszönhetően a szennyezett területek megtisztítása a jelenleg alkalmazott módszereknél sokkal hatékonyabban és gazdaságosabban valósítható meg. A módszer segítségével sikeresen kármentesített területek által okozott humán-, ökotoxikológiai és vízbázist veszélyeztető kockázat megszűnik és a terület értéknövekedése következik be. További részleteket a www.imsys-microbio.com oldalon olvashatnak.